Mesures de prevenció davant el coronavirus davant el pacient dental

La preocupació creada per l’epidèmia causada pel coronavirus ha provocat la necessitat de posar l’accent en mesures preventives, especialment dirigides als professionals de la salut bucodental. Diferents col·legis professionals com el COEM, la Fundació Dental Espanyola o el Consell de Dentistes han difós informació científica útil per a la prevenció i control de l’quadre a les clíniques odontològiques, incloses les ortodòntiques. La situació sanitària ha portat a les autoritats a adoptar mesures excepcionals, i també a demanar que tota la població que extremi la precaució per evitar els contagis.

Medidas de prevención frente al coronavirus en clinicas dentales

Per això és important recordar que, fins al moment, les principals vies de transmissió demostrades inclouen la directa (tos, esternuts, gotetes d’Plügge) així com la transmissió per contacte de mucoses (nasal, oral i ocular) i la saliva.

Tot i que la infecció no sol incloure signes oculars, s’ha confirmat la presència de virus a la mucosa ocular.

Odontòlegs i ortodoncistes estan exposats als aerosols i poden inhalar els mateixos.

És important tenir en compte que la distància de treball a les clíniques d’ortodòncia sol ser inferior a 1 metre. D’altra banda, en el moment de comunicació amb els pacients (a l’informar-los, donar-los el diagnòstic …) poden transmetre gotetes de Plügge.

Una altra possible via d’infecció amb el personal de l’equip ortodòntic és a l’tocar amb la mà superfícies contaminades, i emportar després a mucosa nasal, oral o ocular

Però, sense cap dubte, la principal via de transmissió en odontologia i ortodòncia és la generació d’aerosols que contenen saliva i sang (i per tant virus).

Qualsevol gota de saliva pot transmetre el virus, de manera que cap esbandida elimina el virus a la saliva produïda amb posterioritat a aquest esbandida.

Medidas de prevención frente al coronavirus clinicas dentales

Aquests són alguns dels consells per a les clíniques vinculades a la salut dental:

Intentar programar les visites de manera intentant evitar que coincideixin diversos pacients a la sala d’espera, o buscant mantenir la major distància possible entre un i altre.

-Evitar que acudeixin acompanyants innecessàriament.

Identificar als pacients potencialment infectats abans que arribin a la consulta (per exemple, contactant ells per telèfon abans de la cita, per preguntar-los si han tingut febre (> 37,3 ° C), refredat, tos seca, dificultat respiratòria, mal muscular o mal de cap en els últims 14 dies; si han estat en contacte amb persones amb aquests símptomes en els últims 14 dies; si han estat en contacte amb persones infectades en els últims 14 dies, si vénen de zones de Riscos, àrees vermelles o zones en quarantena, o si han freqüentat llocs o esdeveniments molt concorreguts en els últims 14 dies.

-Als pacients que acudeixin a la cita, a més de fer-los aquestes preguntes, es recomana si és possible mesurar-la temperatura amb un termòmetre sense contacte directe (si tenen febre o responen “si” a l’almenys a una de les anteriors preguntes, no han de ser tractats i se’ls remetran als serveis d’emergències indicats per les autoritats sanitàries).

Si el pacient respon “no” a totes les preguntes, i no té febre, pot ser tractat amb les precaucions.

– Retirar els diaris, revistes i llibres de la sala d’espera; desinfectar els tiradors de portes, taulells, teclats, pantalles, interruptors o aixetes que hagi tocat el pacient. Si és possible, es recomana protegir els recepcionistes amb un vidre o amb una distància adequada.

– Airejar amb freqüència al box (al menys entre un pacient i un altre).

-Fer rentar / desinfectar les mans als pacients i acompanyants, abans i després de l’tractament.

No donar la mà a ningú

– Rentar-se correctament les mans abans i després de posar-se els guants i entre cada pacient a l’mínim durant 40.

– Posar-se ulleres de protecció i visera, guants de làtex, barret i màscara quirúrgica d’un sol ús (les típiques 4-5 capes) i calces impermeables. Si es fan servir mascaretes FP, recordar que DES DEL PRIMER PACIENT, es consideren infectades totes les superfícies externes, i s’ha de prestar atenció a l’tocar-les amb els guants durant el tractament dels següents pacients, a el menys que es canviïn per a cada un (però abans o després farem curt …). Treure la mascareta amb els guants sense tocar la cara i els elàstics (el poder filtrant de les màscares FP3 és vàlid com a màxim per un dia).

– No tocar-se els ulls, nas o boca sense abans rentar-se les mans. Utilitzar una bata d’un sol ús nova amb cada pacient.

– Dutxar-se a casa (o un altre lloc) abans de tenir contacte amb els familiars.

– Un esbandida amb peròxid d’hidrogen a l’1% (aigua oxigenada) o povidona a l’0,2%, podria tenir efecte sobre el virus present en la cavitat oral de el pacient durant l’esbandida. Posteriorment, no deixar de fer l’esbandida amb col·lutori de clorhexidina 0,2-0,3%.

– Utilitzeu tant com sigui possible el dic de goma i l’aspiració doble.

– L’instrumental rotatori ha de tenir sistema antireflux, en cas contrari correm el risc d’infectar les mànegues de l’equip. El contraangle probablement genera menys aerosol que la turbina.

– Cal desinfectar adequadament les impressions, proves i registres enviats des de les clíniques dentals als laboratoris.

– Les sessions d’higiene amb pols generen inevitablement molt aerosol.

– Ser minuciós amb la remoció de l’instrumental i objectes de les superfícies de treball en el radi d’abast de l’aerosol salival de l’pacient (pràcticament tot el box). Guardar-tan aviat com sigui possible en els calaixos.

– Si es prenen fotografies, convé moure la càmera fora de l’box un cop s’hagi disparat. Embolicar el microscopi amb la cel·lofana, si no el fa servir o no és recanviable. Embolicar i posar film adhesiu a tot, i canviar tot per a cada pacient.

Atenció quan toqui les lupes d’augment, els cables, la bateria, els botons i la font d’il·luminació. Traieu les corretges de la càmera de fotos. Un cop canviades les cobertures sol ús, no toqueu la superfície externa. Desinfecteu els tamborets després de cada ús a ser possible sempre amb les finestres obertes i portes tancades. Els telèfons sense fil i mòbils han d’estar en una altra habitació (desinfectar sovint).

– Realitzar una rigorosa desinfecció química o amb UV de material no esterilitzable i pròtesis dentals abans de la seva utilització.

– Preparació de camp estèril complet en tractaments quirúrgics.

– Col · locar l’avantbraç davant de la boca si hem de tossir o esternudar.

– Fregar el terra amb aigua calenta i lleixiu després de cada tractament.

Totes aquestes mesures preventives portaran més temps de què es fa servir normalment, per la qual cosa cal reduir el nombre de visites a el dia.

També és important rebutjar adequadament els materials consumibles d’un sol ús (normalment en bosses de plàstic tancades amb un nus).

Des de la Societat Espanyola d’Ortodòncia i Ortopèdia Dentofacial preguem que els professionals extremin les precaucions per minimitzar els riscos.

Slider